Elektronski ugovori zaključeni uz pomoć m-bank – novi veliki korak za bankarske usluge

Author
Zoran Ucukalo

Lansiranjem prve onlajn ekspoziture u Srbiji, krajem 2015. godine, omogućili smo klijentima da, bez dolaska u ekspozituru, koriste proizvode banke (kredit, pozajmice, depozit) uz potpisivanje elektronskih ugovora. Našu korisničku podršku u onlajn ekspozituri upotpunili smo video pozivom sa ličnim bankarom, kao i četom.

Da bi realizovali celokupan proces onlajn, bilo je potrebno da klijenti imaju kvalifkovani sertifikat, što je tada bila novost u bankarstvu i, iako je većina klijenata tek podnosila zahteve za sopstveni digitalni potpis, onlajn ekspozitura je naišla na veoma pozitivne reakcije klijenata i zabeležila ogroman uspeh. Primera radi, za obnovu pozajmice ili uzimanje nove, danas se više od polovine klijenata odlučuje da ovu uslugu koristi onlajn.

Sada se nalazimo pred novim, veoma važnim unapređenjem, koje će omogućiti klijentima da nastave da koriste proizvode i usluge onlajn ekspoziture i bez kvalifikovanog sertifikata. Jedino što će klijentima biti potrebno jeste mobilni telefon i na njemu instalirana i aktivirana naša m-banking aplikacija.

Suštinski, način na koji danas potvrđujete transakcije, unosom token koda iz mobilne aplikacije ili unosom pina na mobilnom telefonu, biće dovoljno da zaključite i ugovor o kreditu, pozajmici, oročenoj štednji ili bilo kom drugom proizvodu dostupnim u našoj onlajn ekspozituri, koristeći novu opciju – Elektronsko saglašavanje.

Šta to za klijente znači?

To znači da će veliki broj kredita, kao i štednje, moći da se ugovori putem e-bank, ili čak samo putem mobilnog telefona, direktno kroz našu mobilnu aplikaciju. Ugovor, kao i sva zakonom propisana dokumentacija za željeni proizvod, biće u elektronskoj formi, čime ovaj proces realizujemo bez papira i ručnih potpisivanja dokumenata.

Maksimalni limit koji zakon propisuje za ovako zaključene ugovore je 600.000 dinara, što pokriva potrebe velikog broja klijenata. Ovu funkcionalnost dodatno odlikuje fantastična brzina onlajn procesa, u kojoj keš kredit može biti realizovan za svega 15 minuta. Rečju, usluga koja je do skora bila dostupna samo klijentima sa kvalifkovanim sertifikatima, sada postaje dostupna svim našim klijentima!

Evo primera iz perspektive jednog klijenta i koliko brzo i efikasno to izgleda u praksi.

’’Bliži se leto, pratite aranžmane. Videli ste jednu ’’last minute’’ pondu, ali vam deluje da će biti brzo prodata. Na žalost, neophodna je uplata unapred a na računu vam nedostaje 50.000 dinara. Ako sačekate, pa i sat – dva, ponuda će se prodati.

Srećom, tu je naša onlajn ekspozitura. Ulazite u vaš e-banking, birate onlajn usluge i kliknete opciju UZMI KREDIT.

Otvara se kalkulator. Treba vam samo oko 50.000 dinara, znate da možete brzo da vratite sredstva, šest meseci je dovoljno za otplatu, a kamata je zaista povoljna! A sredstva će biti na vašem računu za manje od 15 minuta!

Nastavljate dalje, popunjavate par neophodnih polja zahteva, podnosite zahtev. Odgovor stiže za manje od pet minuta i – vaš kredit je odobren! Učitavate dokumentaciju, šaljete banci i za novih pet minuta dobijate notifikaciju da je vaš ugovor spreman za potpisivanje.

Za par minuta i sredstva se nalaze na računu. Dobijate poruku o prilivu i odmah, sa tekućeg računa, možete da uplatite novac na račun turističke agencije za vaš Last minute aranžman. Obezbedili ste sebi odlično letovanje povoljno, a uz to i ovaj kredit koji ćete vratiti vrlo brzo.’’

A kako potpisivanje ugovora izgleda iz teorijske perspektive

Forma na kojoj vam se nalazi ugovor i sva dodatna obavezna dokumentacija je spremna, potrebno je samo da kliknete na polje saglasnost sa uslovima i izaberete elektronsku saglasnost kao načinom zaključivanja ugovora. Otvara se forma sa QR kodom za koji vam treba mobilni telefon, aktivirate mbanking aplikaciju i birate potvrdu skeniranjem, unosite PIN. Kameru telefona usmerite na QR kod (sliku) na formi, m-banking aplikacija automatski generiše jednokratni KOD koji prekucavate na formi sa svom dokumentacijom (uključujući i ugovor), što znači da se time saglašavate sa ponuđenim uslovima a ujedno se i ugovor tog trenutka zaključuje.

Ugovor o kreditu i sva dodatna dokumentacija klijentima postaje dostupna u svakom trenutku putem e-bankarstva, a može se zatražiti i elektronski dokument koji se dostavlja na email.

Važno je da znate

Elektronski dokument, odnosno ugovor i sva prateća dokumentacija je neporeciva i nepromenljiva zato što je banka potpisuje kvalifikovanim sertifikatom koji obezbeđuje ove, veoma bitne funkcionalnosti elektronskog dokumenta. Osim toga, banka na ove ugovore stavlja elektronski vremenski žig što dodatno obezbeđuje neporecivost dokumenta i vreme potpisivanja. Ceo sistem je razvijen sa našim pouzdanim partnerom, kompanijom NFInnova, koja je sa nama od samog početka razvoja i obezbeđuje pouzdanost i sigurnost celog sistema.

Sigurnosni elementi tokena sa mobilne aplikacije se takođe smeštaju u elektronski dokument i to obezbeđuje dokaz da je samo i isključivo klijent zaključio ugovor, baš kao što samo i isključivo klijent obavlja transakcije putem elektronskog bankarstva (e-bankinga i m-bankinga).

Posetite nas u onlajn ekspozituri i probajte – naši bankari dostupni su za sve konsultacije putem telefona, četa ali i video poziva, ukoliko vam zatreba bilo kakva dodatna pomoć ili podrška.

0 komentara
Vrati se gore