Villamosenergia-piac

  • OTP Bank – a villamosenergia-piac
    kereskedelme rendezésének ügynöke
  • Szervezett villamosenergia-piac

 


Új villamosenergia-piac modell

A Szerb Köztársaság meghozott egy új villamosenergia-piac modellt és ezáltal megalapítottak egy olyan szervezett villamosenergia-piacot, amellyel hazai és külföldi résztvevők folytatják a villamosenergia nagykereskedést, a legjobb európai gyakorlatokkal összhangban. A pénzügyi elszámolás szolgáltatását a Szerb Köztársaság területén az OTP Bank Szerbia végzi mint pénzügyi elszámolási ügynök, a KELER CCP, Budapest engdélyezett klíringtaggal való szerződés alapján.


A villamosenergia-piac szolgáltatója

A SEEPEX a.d. Beograd a Szerb Köztársaság villamosenergia-piac operatőreként hozták létre és engedéllyel rendelkezik a szervezett villamosenergia-piac kezelésére.

A SEEPEX-en forgalmazott termékek standard szerződések a villamosenergia szállítására a Szerb átviteli rendszerben.

2016.02.17-én a SEEPEX sikeresen elindította a szerb Egy nappal előre (Dan unapred) villamosenergia-piacot Szerbiában http://www.seepex-spot.com/sr/

A SEEPEX összes terméke klíringét és átszervezését az European Commodity Clearing AG (ECC) végzi. Az ECC olyan tevékenységeket végez, amelyek magukban foglalják a nyereség és veszteség napi kiegyensúlyozását, a biztosítékok napi költségkeretét és végül a fizikai és pénzügyi elszámolást is. http://www.ecc.de/ecc-en/about-ecc .

Az ECC klíring folyamata a klíringtagként működő nemzetközi bankok infrastruktúráján alapul.

OTP Bank – a pénzügyi elszámolás ügynöke

OTP Bank – a pénzügyi elszámolás ügynöke


A Szerb Köztrásaság területén az OTP Bank végzi a pénzügyi elszámolást, a KELER CCP, Budapest engedéllyel rendelkező klíring taggal való szerződés alapján.

KELER CCP Budapest https://english.kelerkszf.hu/ a kelet-közép-európai térség vezető elszámolóháza és az ECC generális tagjaként (General Clearing Member) fel van hatalmazva klíringre és pénzügyi elszámolásra a SEEPEX tagjain. Ez alapján a KELER CCP felelősséget vállal az ECC-nek a pénzügyi elszámolásra a SEEPEX-en végbe vitt tranzakciók alapján.

 

Hasznos információk

Szüksége van részletesebb információra?