Tehničke informacijeeticki kodeks

Operativni sistem

Windows XP (32 bit i 64 bit)
Windows 2000
Windows Vista (32 bit i 64 bit)
Windows 7 (32 bit i 64 bit)
Windows 8 (32 bit i 64 bit)

Preporučeni pregledači

Internet Explorer 8, 9, 10, 11
Firefox 4. verzija
Opera 9.51 verzija
Chrome 9 verzija

tehnicke informacije

Preporučeni softver potreban za pregled sadržaja na web sajtu

Za pregled pratećih .pdf fajlova - Adobe Reader potreban softver.
Dekompresiju komprinovanih datoteka, preporučujemo Winzip aplikaciju.
Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) dokumenta koja koriste Microsoft Word, besplatno Open Office

drustvena odgovornost

Preporučena rezolucija

1024 * 768 pixel


Šta je RSS?

Za korisnike Web-a, prednosti ove tehnologije su višestruke. U prvom redu, to je ušteda u vremenu i protoku podataka. Na Vašem računaru prikazuju se ovim putem RSS informacije sa sajtova koje Vi odaberete. Oni rade u pozadini računara, prate Vaše najomiljenije sajtove i obaveštavaju Vas kad dođe do izmene sadržaja na njima.

RSS sadržaj se može čitati softverom koji ima više naziva: "RSS reader", "feed reader" ili "agregator". Prijava na RSS feed se izvršava klikom na RSS ikonicu koja je postavljena na sajtu čije promene sadržaja želite da pratite ili kopiranjem RSS linka u RSS reader. RSS reader proverava sve sajtove na koje se korisnik prijavio i prikazuje novi sadržaj.

Suština ove tehnologije je specijalan XML kod. RSS opisuje novi tip Web informacija nazvan news feed – punjenje vesti. Punjenje može sadržati naslov ili link na novi sadržaj na Web sajtu ili na nešto što inicijator želi podeliti. Sada je svako u mogućnosti da pokupi sadržaje i da pomoću odgovarajućeg Web softvera automatski prikaže sadržaje.

U zavisnosti od subjekta kome je pitanje postavljeno, RSS znači Really Simple Syndication (veoma jednostavna distribucija) ili Rich Site Summary (sajt bogatog sadržaja). U oba slučaja, RSS jeste najnoviji način publikovanja informacija putem Interneta. Ako imate dodatnih pitanja, kontaktirajte nas .