A kamatlábak változó elemei

Ezen az oldalon napi szinten tud informálódni a kamatlábak változó elemeinek aktuális mozgásairól.


Fogalomtár

Referencia kamatláb – az a kamatláb, amely változásától függően változnak más kamatlábak. Például: az SZNB referencia kamatlába a kezdő kamatláb, mivel a pénzpiacon az alap kamatláb összegét, vagyis a kamatláb terjedelmét az SZNB kamatlába szerint határozzák meg. Ezen kívül az SZNB referencia kamatlába a dinár hitelek változó kamatlába szerkezetének egy komponense is lehet (referencia kamatláb + a bank különbözete). Mivel a referencia kamatláb változó kategória, a nominális és a referencia kamatlábát a hitel szerződésében meghatározott időközönként összehangolják.

Kamatláb a betéti haszonra - a legalacsonyabb kamatláb, amelyet a Szerb Nemzeti Bank alkalmaz a pénzpiacon. A Szerb Nemzeti Bank teszi közzé és változtatja az értékét, az változtatás időszaka nincs meghatározva.

Fogyasztói árindex - a háztartások igényeinek kielégítése érdekében vásárolt áruk és szolgáltatások kosárának átlagos változása. Az index az idõbeli árváltozást méri és az alap periódus struktúráját alkalmazzák mindkét összehasonlított időszakra.

BELIBOR (Belgrade Interbank Offered Rate) – referencia kamatláb, amely szerint a vezető bankok kölcsönöznek egymásnak dinárokat. A BELIBOR értéke kihat a kamat elszámolására a dinár hiteleknél. Ez a referencia kamatláb meghatározott időszakonként van felszámolva, maximum egy évente.

EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) – referencia kamatláb, amely szerint 57 vezető bank kölcsönöz egymásnak pénzt a nemzetközi piacon.