Pénzügyi piacok Pénzügyi piacok Pénzügyi piacok Pénzügyi piacok

Pénzügyi piacok

  • Devizák adásvétele
  • Az árfolyam-változástól való védelem (fedezés)
  • A kamatváltozásoktól való védelem (fedezés)

 

Devizák adásvétele

Devizák adásvétele


Az OTP Bank a minden vállalkozó ügyfele számára lehetővé teszi a devizák adásvételét a legkedvezőbb piaci feltételekkel. A deviza adásvételét megbeszélheti a Bank alkalmazzottaival minden munkanapon 9-16h között.

Az árfolyam-változástól való védelem (fedezés)

devize

Tőzsdén kívüli határidős deviza ügylet (forward)

A tőzsdén kívüli határidős deviza ügylet egy olyan termék, amely védi a jogi személyeket a devizaárfolyam változásától. Az ügyfél megbeszéli a Bankkal, hogy melyik árfolyamért adna el/venne devizákat egy pontosan meghatározott napon a jövőben.

A tőzsdén kívüli határidős deviza ügylet előnyei:

- A devizaárfolyam változásától való védelem
-A bevételek és kiadások ellenőrzésének lehetősége
-Az árfolyam pontosan rögzített és garantált a megbeszélt dátumon a jövőben

Az OTP Bank a kínálatában a következő forward típusok vannak:

- Igazi forward – deviza adásvétele RSD-be meghatározott elszámolási napon a jövőben. Az ügyfél „ma” határozza meg a deviza adásvételét egy meghatározott dátumon a jövőben (példa). (példa).
- Fedezett forward (kvázi) – deviza adásvétete RSD-be, ahol az ügyfél teljesíti a kötelezettségét aznap, amikor meghatározzák a tranzakciót, a bank pedig a meghatározott napon a jövőben (példa). (példa).
- Forward törlesztőrészletekre (step up forward) lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy a devizák adásvételét összhangolja a pénzeszközei beáramlásával és végezze kötelezettségét törlesztőrészletekre az ügylet tartama alatt (példa). (példa) .

otp

Valuta swap

A valuta swap két pénznem egyidejű megvásárlását és eladását jelenti előre megbeszélt árfolyamért, két különböző időpontban a jövőben. Az első tranzakció során az ügyfél megvesz/elad egy valutát míg a másik tranzakció során fordított adásvétel történik az elsőhöz hasonlítva (példa).
Ez a tranzakciófajta azoknak az ügyfeleknek van előrelátva, akik szeretnék védekezni az árfolyam mozgásától, valamint azoknak, akik szeretnék irányítani a deviza- és dinárbeáramlásaik folyamát.

A swap előnyei:

- Védelem a devizaárfolyam mozgásától (fix árfolyamok)
- Lehetőség valutaváltásra meghatározott időre
- Az ügyfélnek az adott pillanatban rendelkezésére áll a szükséges pénznem a jelenlegi üzlet elvégzésére
- A deviza és dinár beáramlások/kiáramlások folyamának irányítása

A kamatváltozásoktól való védelem (fedezés)

otp

Kamat swap (IRS)

A kamat swap egy olyan termék, amely alatt egy kamatlábat levált egy másikra, egyidejűleg a tőke leváltása nélkül. A kamat swap egy eszköz, amely megvédi a kamatlábok mozgásától a jövőben és olyan ügyfelek számára készült, akik hosszú lejáratú hitelekkel rendelkeznek (példa).

otp

Kamatozási opció (CAP)

A kamatozási opció olyan szerződés, amely lehetővé teszi az ügyfél számára a kamatláb emelkedésétől való védelmet azáltal, hogy rögzíti a maximális kamatlábat, amelynek az ügyfél a szerződés időtartama alatt van kitéve. Olyan ügyfelek számára készült, akik hosszú lejáratú hitelekkel rendelkeznek (példa).

INFO


Ha részletesebb magyarázatra és hasznos tanácsokra lenne szüksége arról, hogy hogyan védheti meg magát a váratlan piaci mozgásoktól, csak kattintson a fent felsorolt termékek mellett található linkre.

 

 

Hasznos információk

Szüksége van további információra?

Részletesebb információkért és hasznos tanácsokért forduljon a szakértő csapatunkhoz:

Marijana Lapajne: +381 11 20 53 382
Čarna Kulić: +381 11 20 53 384
Dušanka Rakita: +381 11 20 53 385
e mail:treasury@otpbanka.rs

Díjak és jutalékok

Díjak és jutalékok


Ellenőrizze a díjakat és jutalékokat