OTP banka podstiče prekogranične regionalne ekonomske veze

Mala, srednja i velika poljoprivredna preduzeća u Mađarskoj imaju veliki potencijal za izvoz u susedne zemlje, ali moraju da odgovore na tri velika izazova ukoliko žele da budu uspešna: neophodno je da imaju iscrpno znanje o ciljnim tržištima, razgranatu mrežu poslovnih odnosa i stabilnu finansijsku pozadinu za potrebne investicije.

Prepoznajući te potrebe, OTP banka pokrenula je niz događaja namenjenih domaćim i stranim poljoprivrednim poduzećima pod nazivom Prekogranični poslovni forum. Stručnjaci za poljoprivredni sektor u OTP banci uvereni su da proizvodnja namenjena tržištima susednih zemalja pruža velike mogućnosti za domaća mala, srednja i velika preduzeća. Međutim, za uspešnu spoljnotrgovinsku razmenu u oblasti poljoprivrede potrebno je da se preduzeća uhvate u koštac sa tri glavna izazova.

Pre svega, potrebno je da dobro poznaju tržišta na kojima žele da prodaju svoje proizvode. Moraju da procene za kojim proizvodima postoji potražnja i u kojim količinama, kao i to koje su posebne potrebe koje treba ispuniti. Takođe, ta preduzeća treba da budu svesna specifičnih regulatornih zahteva na različitim tržištima. Drugo, potrebna im je razgranata mreža veza za efikasnu i efektnu organizaciju transporta, plasmana na tržište i drugih relevantnih postupaka. I treće, definitivno moraju da imaju stabilnu finansijsku pozadinu, kao čvrstu osnovu za proizvodnju, razvoj i dugotrajno prisustvo na odabranim tržištima.

Upravo u tim segmentima poslovanja domaćim poljoprivrednim preduzećima trebalo bi da pomogne niz profesionalnih manifestacija koje je pokrenula Direkcija za poljoprivredu OTP banke. Cilj prvog poljoprivrednog prekograničnog poslovnog foruma OTP banke, koji je održan 5. septembra u Art hotelu u Segedinu, bio je da pomogne rukovodiocima preduzeća da prošire svoje mreže poslovnih odnosa, kao i da razmene korisna poslovna iskustva. Poljoprivredni preduzetnici koji su se obratili učesnicima manifestacije - uključujući Krunoslava Kovačića, predstavnika Poljoprivredne zadruge „Mihalj“ iz Hrvatske - naglasili su važnost prekograničnih poslovnih odnosa i poslovnih prilika.

„U slavonskom regionu potrošačima nudimo zdrave prehrambene proizvode koje kontrolišemo na svakom koraku - od polja do stola. Kao vertikalno integrisano poljoprivredno preduzeće, stalno unapređujemo i razvijamo uzgoj useva i stoke, kao i proizvodnju mlečnih i mesnih proizvoda, pri čemu koristimo najnovije tehnologije i učimo koliko god je moguće od naših partnera i konkurenata pod tržišnim uslovima“, istakao je Kovačić.

Direktor preduzeća MAVA Befektetési Kft. Gergej Seremej (Gergely Szeremey) naglasio je da saradnja sa partnerima koji poseduju lokalno znanje pruža priliku za konkurentsku prednost.

„Naša iskustva pokazuju da treba uzeti u obzir regionalno proširenje, ali i ispitati raznolike i uzajamno komplementarne mogućnosti za proizvodnju, koje potiču iz naših geografskih prilika. Otvorenost i učenje u kontinuitetu takođe igraju ključnu ulogu“, rekao je Seremej.

On je zatim objasnio koje su prednosti i nedostaci ciljnih tržišta u Rumuniji i Ukrajini.

„Rumunija je zemlja koja se brzo razvija, čija privreda je otvorena za strane investitore i ima snažan potencijal za razvoj efikasnog poljoprivrednog sektora, dok Ukrajina, uprkos raznim problemima, pruža izuzetne prilike za investitore iz regiona. Oni su potencijalno sposobni za efikasnu nabavku velike količine sirovina, ali neophodne procese trenutno ometaju slabo razvijena infrastruktura i birokratske komplikacije“, istakao je Seremej.

Izvršni direktor Direkcije za poljoprivredu OTP banke Filep Benedek (Fülöp Benedek) potencirao je značaj poljoprivrednih preduzeća za OTP banku.

„Prepoznajući potrebe poljoprivrednih preduzeća, OTP banka stavlja poseban naglasak na pružanje što kompleksnijih rešenja kako da se pomogne poljoprivrednicima u Mađarskoj i preko granice da uspešno uđu na nova strana tržišta. Pored ovog niza manifestacija, Direkcija za poljoprivredu OTP banke već je radila na prekograničnim aktivnostima u kontinuitetu od 2012. godine. Ti napori obuhvataju ne samo složeni portfolio proizvoda i usluga, već i naše sisteme saradnje i razmene informacija sa našim supsidijarnim bankama u susednim zemljama“, rekao je Benedek.

OTP grupa pruža poljoprivrednim preduzećima pomoć u procenama na osnovu informacija o ciljnim tržištima, pri umrežavanju i izgradnji neophodne finansijske pozadine, sa jedinstvenim, kompleksnim i pristupačnim paketom usluga. Ta usluga dostupna je preko međunarodne mreže ove Grupe, koja se sastoji od filijala ukupno devet banaka u kojima klijenti mogu da koriste finansijske i konsultantske usluge OTP grupe u susednim zemljama - Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini.

„U okviru svojih prekograničnih aktivnosti, Banka pruža klijentima savete o pravnim i finansijskim pitanjima, kao i o različitim lokalnim tržištima i propisima, zajedno sa sveobuhvatnom finansijskom infrastrukturom. Svi podaci i informacije mogu se naći i na sledećem vebsajtu: www.otpagro.com. Uspeh koji smo postigli u poslednjih nekoliko godina vidi se najbolje u dinamičnom porastu naše klijentele: sa devet banaka OTP grupe posluje više od 70.000 poljoprivrednih preduzetnika i preduzeća”, dodao je Benedek.