PRESS

 
 

2013


Nova podrška mađarskom izvozu u centralnu i istočnu Evropu i region Balkana

Budimpešta, 11. jul, 2013. godine - Mađarska Export-Import banka (Eximbank) i OTP banka, najveća kreditna institucija u Mađarskoj zajedno sa svojim supsidijarima iz Slovačke, Rumunije, Rusije, Bugarske, Srbije, Hrvatske i Mađarske, potpisali su u Budimpešti sporazum o kreditnoj liniji u iznosu od 50 miliona EUR. Ugovor su potpisali g. Roland Nátrán, generalni direktor Eximbanke i g. László Wolf, zamenik generalnog direktora OTP banke. Cilj sporazuma je podrška realizaciji ugovora između mađarskih privrednih društava koja već izvoze u zemlje potpisnice ugovora ili koja nameravaju da prošire svoje aktivnosti kroz izvoz u ove zemlje, kao i njihovim poslovnim partnerima, uz kreditne linije Eximbanke sa povoljnim kamatnim uslovima. U okviru kreditne linije, Eximbanka pruža fiksna sredstva komercijalne referentne kamatne stope preko nekoliko supsidijara OTP grupe klijentima mađarskih uvoznika koji kupuju mađarsku robu i usluge.

Ukupan iznos kredita je raspoređen između članova OTP grupe na osnovu očekivanog nivoa poslovanja koji ispunjava uslove za finansiranje, omogućavajući finansiranje klijenata OTP grupe u periodu od 2 do 5 godina. Na osnovu zahteva mađarskih izvoznika, kreditna linija se može povećati, dok se projekti sa većim iznosima mogu finansirati kroz individualne ugovore o kreditu. Uz politiku mađarske vlade o „Otvaranju ka istoku“, mađarska Eximbanka teži efikasnoj saradnji sa domaćim kreditnim institucijama i partnerskim institucijama u centralnoj i istočnoj Evropi i regionu Balkana, kako bi obezbedila da veći broj privrednih društava koja tamo izvoze dobije pristup rešenjima za finansiranje trgovine. Pod nadzorom Ministarstva za nacionalnu ekonomiju, mađarska Eximbanka, kao finansijska institucija i zvanična izvozno-kreditna agencija, zajedno sa mađarskim Osiguranjem kredita za izvoz, ima za cilj da posluje kao najvažniji instrument ekonomske politike u Strategiji spoljne trgovine. OTP banka, kao najveća kreditna institucija u Mađarskoj, i ključni igrač u regionu centralne i istočne Evrope, stavlja akcenat na razvoj finansijskih struktura za podršku tokovima trgovine u regionu, učvršćujući na taj način, ekonomske odnose, podvukao je g. László Wolf, zamenik generalnog direktora OTP banke prilikom potpisivanja.

G. Roland Nátrán, generalni direktor Eximbanke rekao je da će sporazum zaključen između dve institucije značajno doprineti jačanju domaćih izvoznih kapaciteta u susednim zemljama. Istakao je da Eximbanka ne predstavlja konkurenciju kreditnim institucijama već strateškog partnera i cilj joj je da proširi saradnju.

OTP banka i Eximbanka čekaju zahteve svih mađarskih društava koja izvoze u zemlje regiona i žele da svojim poslovnim partnerima pruže povoljne mogućnosti za finansiranje. Detaljne informacije možete pronaći na sajtu OTP banke, http://www.otpbank.hu kao i na sajtu Eximbanke, http://www.exim.hu.