0800 23 23 22

Umetnost vidi jasnije i dalje

Za društvo oplemenjeno kulturom

Umetnost , kolekcionarstvo i bankarstvo

Neko je još pre više decenija u našoj banci dalekovido shvatio da ulaganje u kulturno nasleđe i podrška najboljim pojedincima, projektima i institucijama iz oblasti kulture predstavlja jednu od najvažnijih i najlepših investicija banke. Planskim otkupima i redovnim održavanjem umetničkih kolonija tadašnja Vojvođanska banka je započela sakupljanje svoje umetničke kolekcije. Tako je vremenom nastala jedna od  najimpozantnijih korporativnih umetničkih kolekcija u zemlji koja broji više od 600 umetničkih dela. Zbirku umetničkih dela čine dela nacionalne likovne umetnosti iz druge polovine 20. veka koje mahom obrađuju teme panonskog miljea – pejzaže, gradske i ruralne predele i mrtve prirode.

Galerija Matice srpske – naš strateški partner

Svesni dragocenosti koju ova zbirka ima, prirodno smo se usmerili ka projektima koji imaju za cilj očuvanje kulturno – istorijskog nasleđa zemlje koje su jedan od glavnih stubova našeg korporativno odgovornog delovanja, a naš strateški partner u ovom segmentu delovanja je Galerija Matice Srpske, jedna od najznačajnijih institucija kulture u zemlji. Stručni tim Galerije Matice srpske je 2016. godine obradio – popisao, katalogizirao i valorizovao zbirku. Iste godine u okviru potpisanog protokola o saradnji banka je finansirala obnovu fasade i potpunu rekonstrukciju ulaza u zgradu Galerije što je podrazumevalo i ugradnju spoljnog lifta i rampe u unutrašnjem holu Galerije u skladu sa standardima dizajna za sve. Saradnja Galerije Matice srpske i naše banke predstavlja primer uspešne i kvalitetne saradnje poslovnog i javnog sektora, koja je, u cilju prezentacije i popularizacije srpske nacionalne kulturne baštine i podizanju ugleda i značaja nacionalnih ustanova kulture i velikih  korporacija, imala  značajan uticaj na širu društvenu zajednicu i doprinela promociji istinskih vrednosti zajedničkog odgovornog delovanja.

Odgovoran kolekcionar

Lutajuće sunce (1960), Milan Konjović

 

Najbolji radovi više puta su javno izlagani u najboljim umetničkim galerijama, kao i prostorijama banke  čime je svekolika umetnička vrednost zbirke pružena na uvid opštoj i stručnoj javnosti, a mi smo pokazali da se može biti ODGOVORAN KOLEKCIONAR. Reč je o prvi put predstavljenim radovima javnosti što predstavlja posebnu vrednost ovih izložbi. Naročito smo ponosni na desetodnevnu, besplatnu, vođenu izložbu “Odgovorno u kulturi” tokom koje je predstavljeno javnosti 40 najreprezentativnijih radova iz zbirke organizovanu 2016. u Galeriji Matice srpske, u Novom Sadu. Prikazani izbor radova predstavljao je presek različitih stilskih i tematskih opredeljenja i raznovrsnih tehnika likovnog izražavanja objedinjenih visokim umetničkim vrednostima. Tako formirana izložba, kao sekvenca vojvođanskog modernizma, osmišljena je kao primer odgovornosti u kulturi ostvarene kroz sakupljanje i brigu o umetničkim delima pod krovom naše banke, a u saradnji sa Galerijom Matice srpske. Tokom 2017. godine 33 reprezentativna dela velikih formata izložena su u zgradi Narodne banke u Beogradu. Tokom trajanja izložbe održavana su kustoska stručna tumačenja izložbe. Radovi su predstavljeni javnosti i tokom “putujuće” izložbe “Karavan slika” koja je iste godine  organizovana u pet Filijala banke: u Zrenjaninu, Apatinu, Čačku, Kragujevcu i Subotici. Saradnja banke i Galerije Matice srpske razvijala se i u pravcu realizacije drugih programa kao što su edukativne radionice za decu, vođene stručne izložbe za zaposlene banke.

 

Sa galerijskih zidova u imaginarni prostor Publikacije

Na temeljima realizovanih izložbi sačinili smo odabir najreprezentativnijih dela koje smo preneli na stranice kreirane publikacije “Odgovorno u kulturi”. U publikaciji koju je priredio stručni tim Galerije Matice srpske predstavljeni su važni radovi iz zbirke uz prateće tekstove i biografije umetnika.

 

Pogledajte publikciju

Odabrana dela iz umetničke kolekcije

Jedinstvena multimedijalna postavka najboljih dela Teodora Kračuna

Tokom 2019. godine podržali smo postavku jedinstvene 3D postavke dva ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara, Teodora Kračuna u okviru organizovane izložbe Galerija Matice srpske “Kračun”. Zahvaljujući primeni savremene tehnologije koju je banka podržala posetioci izložbe “Kračun” imali su priliku da interaktivno iskuse barokno slikarstvo XVIII veka. Ikonostasi koji su predstavljeni u novom digitalnom formatu nalaze se u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici i predstavljaju najzrelija umetnička ostvarenja Teodora Kračuna.

Fotografije

Nagrada Politikin zabavnik

Shvatajući neophodnost da se neguju kultura i tradicija i prepoznajući prave vrednosti
za koje se zalaže kuća „Politika“ i „Politikin Zabavnik“ , OTP banka kao društveno
odgovorna kompanija je odlučila da bude pokrovitelj nagrade za najbolje literalno delo
namenjeno mladima u 2019. i 2020. godini.
Politikin Zabavnik je najstariji dečiji magazin u zemlji i jedan od malobrojnih listova koji
izlazi od pre Drugog svetskog rata na našim prostorima. Za ovih 70 godina, kroz
zanimljive rubrike o svetu nauke, prirode, prošlosti izrastao je u svojevrsnu instituciju
bez koje odrastanje gotovo da i nije bilo moguće.

Fotografije sa dodele

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore