Külföldre való fizetés

A külföldi utalásokkor szükséges kézbesítenie a fizetési megbízást és a vámkezelt külföldi számla másolatát, a proforma számlát vagy a külföldi szerződést.
A fizetési megbízást ez alapján kell kitölteni: a Devizatevékenységi Törvény és az Utasításban meghatározott döntése alapján, a fizetési módokrol és feltételekről, a dinárokban és devizákban folytatott megfizettetetések és átutalásokról folyó-és tőkebefektetések alapján. A fizetési megbízás kitöltésénél különösen figyeljen oda, hogy a külföldi partner helyes banki azonosító számot, vagy Swiftcode-ot adjon meg és egy teljeskörű IBAN számlát, annak érdekében, hogy automatikusan feldolgozza a befizetéseket díjmentesen.
Belföldi jogi személyként, a fizetési megbízást személyesen, faxon, postán vagy az elektronikus banki szolgáltatásokon keresztül is intézheti.


BIC - SWIFT CODE

A BIC vagy SWIFT Code nyolc alfanumerikus karaktert tartalmaz (ha a központi bankról van szó), vagy 11karaktert (ha bankfiókról van szó).

  • Az első négy karakter a bank kódját jelképezi
  • A következő kettő az ország kódját jelképezi, amelyben a bank el van helyezve
  • Az ezt követő kettő a város kódját jelképezi
  • Az utolsó három a fiók kódját jelképezi

IBAN

Az IBAN 1996-ban lett elindítva az Európai Bankfelügyelők Bizottsága (ECBS - European Committee for Banking Standards) által, hogy hatékonyabbá és kedvezményesebbé tegye a nemzetközi fizetéseket (cross-borderpayments). Az IBAN célja, hogy hatékonyabbá tegye a fizetési díjakat, gyorsaság és minőség tekintetében. Ha olyan országokkal üzletel, amelyek véglegesítették az IBAN-szabványokat, szüksége van a külföldi felhasználó IBAN számlájára.


Hogy ellenőrizze le, hogy az üzlettársa IBAN számlája pontos?

Ezen a weboldalon www.apacs.org.uk/payments_industry/ibans_4.html leellenőrizheti, hogy az üzlettársa IBAN számlája pontos-e. Be kell ütnie a teljes számlaszámot (az első két karakter mindig betű), üres hely nélkül és kattintson a „check“ gombra. Ha a számla nem érvényes, vegye fel a kapcsolatot a külföldi partnereivel annak érdekében, hogy a kifizetést külföldi költségek nélkül tudja végrehajtani és az átutalások ne legyenek visszaküldve téves adatok miatt.


Megfizettetés külföldről

Pontos utasításokat az egyes devizák átutálásra a számlájára (EUR, USD, CHF, GBP...) a legközelebbi OTP bankfiókban kaphat, vagy felhívhat bennünket a következő telefonszámokra:

+381 21 48 00 532 +381 21 48 00 578

A külföldi megfizettetés feldolgozása díjmentes.

Ha 15 óráig kapta el a SWIFT üzenetet minden külföldi utalásról, akkor az OTP Bank még aznap értesíti az exportőrt a végrehajtott kifizetésről.
Az exportőrnek 24 órán belül értesítenie kell a bankot a kifizetés céljáról és a kifizetett összeg felhasználójáról.
Miután a bank megkapta ezeket az információkat a Végrehajtott kifizetés értesítése formájában, a bank feldolgozza a beáramlást a SWIFT üzenetnek a valutájának dátumával.

Díjak és jutalékok

Díjak és jutalékok


Részletesebben a díjakról és jutalékokról