OTP saveti

Rešili ste: kupujete automobil! Prvo pitanje koje se ovde postavlja jeste: novi ili polovan? I jedna i druga odluka imaju svojih prednosti, ali ovaj tekst namenili smo onima koji su se rešili za kupovinu polovnog automobila.

Veoma je važno da pri kupovini polovnog vozila “odigrate” mudro, i zato vam u nastavku pružamo par saveta koji će vam u tome pomoći.

Korisni saveti  1. MAJSTORA POD RUKU - Najbolje bi bilo da u avanturu kupovine polovnog automobila povedete iskusnog majstora, kojem verujete. Na taj način uštedećete i živce i novac. Naravno da ćete majstora platiti, ali bićete sigurni da niste pogrešili u izboru četvorotočkaša.
    No, bez obzira na to da li u kupovinu vodite majstora ili ne, važno je da na umu imate sledeće:
  2. PREGLED PRI DNEVNOM SVETLU - Auto obavezno pregledajte na dnevnom svetlu. Potražite ograbotine, pregledajte stakla, pogledajte ispod vozila i potražite oštećenja. Obratite pažnju na to da li nešto curi ili kaplje, da li je motor u redu ili iz njega nešto curi… Ukoliko automobil ima neka oštećenja, a vi i dalje želite da bude vaš, tražite smanjenje cene. I ne, ne brinite o tome da ćete delovati kao čudak – samo ćete pokazati da vam je stalo i da znate šta radite. smile
  3. UNUTRAŠNJI PREGLED - Nakon spoljašnjeg, red je na unutrašnji pregled vozila. Sedite na svako sedište i ustanovite da li deluje istrošeno. Proverite stanje gepeka, patosnica, volana i ukupnog enterijera. Stvar je jasna – ako vam se čini da je sve očuvano, vrlo verovatno je prethodni vlasnik vodio računa o vozilu, i velike su šanse da je ukupno stanje vozila u redu.
  4. MALA KILOMETRAŽA NIJE GARANCIJA - Ako je auto jeftin, vozilo starije, a kilometraža mala, nije nemoguće da je prodavac vratio kilometražu ili da je auto uglavnom vožen po gradu pa je i više pohaban. Jedini siguran način da se utvrdi koliko je automobil istinski prešao jeste provera u ovlašćenom servisu.
  5. PROVERA AMORTIZERA - Ovo je obavezna stavka u proveri automobila. Majstori kažu da treba proveriti da li vozilo stoji paralelno sa putem. Ako je krivo, to je znak da su amortizeri dotrajali i da im treba zamena. Ispravnost amortizera možete proveriti i iznenadnim pritiskom karoserije iznad jednog točka. Ako se vozilo zanosi ili se čuje izvestan metalni zvuk – amortizeri su neispravni.
  6. PROBNA VOŽNJA - I na kraju, obavezno tražite probnu vožnju. Neka ta vožnja bude i na dobrom i na lošem putu, a samo desetak minuta biće vam dovoljno da ustanovite kako vaš potencijalni budući automobil vuče, koči i ubrzava.

I još nešto: ako za kupovinu automobila želite da podignete kredit, važno je da znate da vam za to nudimo veoma povoljne uslove. Sve detalje saznajte OVDE


Ostali saveti