Mudra kupovina računara

  • Novo vreme - nova pravila


Nekada je na jedno domaćinstvo dolazio jedan računar, a sada je česta pojava da skoro svaki član porodice ima svoj uređaj. Ako ste u fazi kad merkate novi računar za porodičnu ili ličnu upotrebu, biće važno da pre kupovine razrešite par ključnih pitanja. Kao i uvek, tu smo da pomognemo!

savet

Laptop ili stoni računar?


Ovo zavisi od mnogo faktora. Laptop računari vam pružaju komfor koji podrazumeva da ih možete koristiti gde god i kad god. Dakle, ako ste osoba koja često putuje, ili jednostavno volite da računar koristite dok sedite u bašti ili kafiću, vaš izbor će verovatno biti laptop. Takođe, ako vas nerviraju kablovi i ako nemate mnogo mesta u stanu, velike su šanse da ćete odabrati laptop. S druge strane, stoni računari su pogodni ako planirate da svoj računar nadograđujete ili mu menjate delove, kao i u slučaju da želite da računate na ozbiljniju dugotrajnost svog računara.

 

 

savet

Namena računara


Ono što je veoma važno prilikom kupovine računara jeste i definisanje namene računara. Odnosno, za šta ćete koristiti vaš budući uređaj?

 

 

savet

Kućni računar


Ovo je računar koji će se prevashodno koristiti za pristup Internetu, slušanje muzike i gledanje filmova, eventualno za kancelarijske poslove. Možete ga naći po ceni već od 25 000 rsd, pa sve do 50 + hiljada dinara. Komponente ovakvog računara su uglavnom integrisane na matičnoj ploči, imaju manje memorije i od njega ne možete očekivati mnogo kad je u pitanju igranje igrica. No, za gore navedene svrhe biće vam potpuno dovoljan.

 

 

savet

Računar za poslovnu upotrebu


Izbor računara u ovom slučaju zavisi od toga kakvim poslom se bavite. Ako se, recimo, bavite kreiranjem građevinskih planova ili dizajnom enterijera, važno je da obratite pažnju na veličinu ekrana i jačinu procesora. Ukoliko se bavite knjigovodstvenim poslovima, želećete komotnu tastaturu i kvalitetan ekran. U svakom slučaju, najbolje će biti da se oko kupovine poslovnog računara konsultujete sa stručnom osobom.

 

 

savet

Računar za tinejdžera


Ovo je računar koji će vaš tinejdžer verovatno najviše koristiti za surfovanje Internetom i igrice. Neka vas to ne zavara - računar namenjen igricama mora biti izuzetno kvalitetan i snažan, sa kvalitetnim napajanjem, jakim procesorom, dosta memorije i izvanrednom grafičkom karticom. Jasno vam je da sve ovo znači i izdvajanje veće svote novca. Minimalan iznos koji je potrebno da izdvojite za ovakav računar je 50 000, a istina je da cena može ići i do 100 000 dinara.

 

 

Voleli biste da svom detetu priuštite računar kakav zaista želi, ali nezgodno vam je da odjednom date toliku svotu novca? Kredit i PO (link) može biti odlično rešenje. Ovo je brzi gotovinski kredit sa nominalnom kamatnom stopom 0%, koji se odobrava u roku od 30 minuta od dostavljanja dokumentacije. Tu je i OKK - dugoročni nenamenski keš kredit sa osiguranjem, kojem vi birate namenu. A za plaćanje na rate - tu je naša Slatka mala kartica.