Putuj i uštedi

  • Inspiracija i štednja


Neretko uhvatite sebe kako pregledate sadržaj na društvenim mrežama, nailazite na brojne slike s putovanja i u sebi kažete: “Ma čekaj, odakle im novac za to?” I vama se putuje, ali kad stavite sve stavke putovanja na spisak, shvatite da ćete definitivno morati da sačekate narednu godinu. Ili možda nećete? Hajde da vidimo kako da priuštite sebi radost putovanja, a da pri tom ne potrošite čitavo malo bogatstvo.

savet

Istražite manje poznate destinacije


Pariz nije jedini grad u Francuskoj, baš kao što i Italija ima druga uzbudljiva mesta osim Rima. Kažu da se jedna zemlja najbolje doživi kroz svoja manja mesta i gradove, pa zašto se onda ne biste upustili u takvu avanturu?

 

 

savet

Isprobajte AIRBNB umesto hotela


Ukoliko volite udobnost i lepe enterijere, ali ne bolujete od usluge i spremljenog doručka, svakako dajte šansu Airbnb-u. Ovo je posebno sjajna opcija ako putujete sa još dve ili više osoba, jer možete iznajmiti odlične stanove ili kuće, a kada podelite troškove cena će svakako biti znatno jeftinija od hotela. Savetujemo vam da, ukoliko se odlučite za airbnb.com ili neki od sličnih sajtova, obratite pažnju na komentare i ocene gostiju. To će vam olakšati izbor odgovarajućeg smeštaja.

 

 

savet

Istražite opcije prevoza


Ko kaže da se mora putovati isključivo avionom ili sopstvenim automobilom? BlaBlaCar (blablacar.com) je odličan način deljenja vožnje i troškova kada putujete automobilom do željene destinacije. Priznajemo, vožnja kolima ili autobusom ume da bude veoma naporna, ali voz, voz je druga priča! Proverite da li do vaše destinacije putuje brzi voz. Ako putuje, eto prilike za ozbiljnu uštedu! A možda u tom vozu počne i vaša avantura života, baš kao u filmu Before sunrise.

 

 

savet

Sami rezervišite avionsku kartu


Ako je ipak avion jedini način da stignete do odabrane destinacije, uštedite tako što ćete sami rezervisati kartu, umesto da tu uslugu plaćate agenciji. Bitno je da počnete da je tražite na vreme, dva ili čak tri meseca ranije - na taj način možete uštedeti i par stotina evra. Kada se jednom izveštite u samostalnom čekiranju jeftinih letova, shvatićete da u toj potrazi postoji i lepa doza uživanja. Proverite Sky Scanner (skyscanner.net) - često imaju najjeftinije ponude.

 

 

savet

A kad stignete na željeno mesto… Zažmurite kad prolazite kraj suvenira!


Možda zvuči smešno, ali činjenica je da sitnice poput poklon-suvenira umeju da iz čepa izvade i par stotina evra. A koliko zaista znače onima kojima ih kupujemo? Zato predlažemo da taj novac sačuvate za iskustva poput obilaska muzeja ili znamenitosti koje će vam ostati u sećanju. Ili za neko naredno putovanje.