0800 23 23 22

O grupi

Odlikuje nas timski rad, fokus na poboljšanje iskustava klijenata sa akcentom na usluge i savremene tehnološke inovacije, odnos zasnovan na poverenju i poštovanju i doprinos odgovornom i efikasnom poslovanju.

OTP grupa

O OTP GRUPI

OTP Grupa je vodeća finansijska grupa u regionu Centralne i Istočne Evrope sa izuzetnim rezultatima rasta, uz izvanrednu profitabilnost i stabilne pozicije kapitala i likvidnosti. OTP Grupa ima sedište u Mađarskoj i ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Bankarska grupa je kotirana na Budimpeštanskoj berzi od 1995. godine.

Bankarska grupa pruža univerzalne finansijske usluge za 17 miliona klijenata u 11 zemalja.

Operacije i razvojni napori OTP Grupe orijentisani na budućnost fokusiraju se na održivost životne sredine, društva i upravljanja, dok istovremeno imaju za cilj da ojačaju svoju poziciju najboljeg poslodavca u regionu Centralne i Istočne Evrope.

OTP Grupa je pionir u digitalizaciji i skoro 30 godina proaktivno deluje na polju digitalne transformacije svog poslovanja i implementacije novih tehnologija na finansijskom tržištu. Strateška orijentacija na inovacije je otvorila mogućnost rada sa 1.329 startap kompanija uz ostvarenih 45 pilot projekata, a upravo je u toku peti OTP Startap Partnerski Program koji predstavlja najopsežniji program inovacija Grupe, gde učestvuje i OTP banka SrbijaOvaj program je višestruko nagrađivan za najbolji program inkubatora i akceleratora u Evropi.

Prethodnica OTP banke, National Savings Bank, osnovana je 1949. godine kao nacionalna, državna banka za pružanje usluga vezanih za depozite i kredite stanovništva. Njene aktivnosti i ovlašćenja su se postepeno širila tokom narednih godina. National Savings Bank je 1990. godine postala javno preduzeće sa akcijskim kapitalom od 23 milijarde forinti. Ime joj je promenjeno u National Savings and Commercial Bank. Potom su se aktivnosti koje nisu vezane za bankarsko poslovanje odvojile od banke, uključujući i povezane organizacione jedinice. Privatizacija OTP banke je počela 1995. godine. Vlasničku strukturu trenutno karakteriše raznolikost – akcionari su uglavnom privatni i institucionalni (finansijski) investitori.
OTP banka je započela svoje međunarodno širenje poslovanja u zemljama Centralne i Istočne Evrope, koje pružaju veliki potencijal za ekonomski rast sličan Mađarskoj. Prethodnih godina je OTP banka završila nekoliko uspešnih akvizicija, čime je postala ključan igrač u regionu. OTP Grupa pored Mađarske, trenutno posluje u Albaniji (OTP Albanija), Bugarskoj (DSK banka), Hrvatskoj (OTP banka Hrvatska), Rumuniji (OTP banka Rumunija), Srbiji (OTP banka Srbija), Sloveniji (SKB banka), Ukrajini (CJSC OTP banka), Rusiji (OAO OTP banka), Moldaviji (Mobiasbanka) i Crnoj Gori (Crnogorska komercijalna banka) preko svojih subsidijara.

Strateški cilj OTP Grupe je da postane najuspešnija univerzalna bankarska grupa u centralnoj i istočnoj Evropi. Bankarska grupa nastoji da se neprestano razvija da bi pružila jedinstvene, pogodne i savremene usluge kako stanovništvu, tako i klijentima privrede kojima je jednostavnije i brže pristupiti, i koje olakšavaju suočavanje sa izazovima digitalnog doba i ispunjenje očekivanja klijenata.

Održivost je u samom vrhu prioriteta OTP grupe, sa ciljem da se izbegnu negativni uticaji na životnu sredinu i društvo, i iskoriste potencijali za unapređenje poslovanja. Svoje prioritete u oblasti održivosti OTP grupa identifikuje u skladu sa globalnim izazovima i trendovima, kao i sa očekivanjima zainteresovanih strana. Identifikovani prioriteti uključuju fokus na proizvode koji imaju pozitivan ekološki i društveni uticaj, kao i finansijsku edukaciju. Cilj OTP grupe je da do 2023. godine postane najbolje opremljena banka za tzv. „zeleno“ finansiranje u centralnoj Evropi.

Tokom 2021. godine OTP je dobio nekoliko priznanja od svetskog magazina Global Finance New York kao i „Euromoney Awards for Excellence 2021“ .

   

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore