0800 23 23 22 Online banking

Standardni POS terminali

Ukoliko želite da povećate promet na vašem prodajnom mestu, naša Banka vam nudi jednostavno rešenje za prihvatanje platnih kartica.

Šta omogućava instalacija POS terminala?

Korišćenjem POS terminala, u mogućnosti ste da prihvatite sve kartice iz sistema VISA, Visa Electron, MasterCard, Maestro i DinaCard.

Prednosti instaliranja POS terminala

POS terminal se postavlja na prodajnom mestu trgovca nakon sklapanja ugovora o prihvatanju kartica.

Potrebno je da prodajno mesto ispunjava sledeće tehničke uslove:

Svim korisnicima POS terminala obezbeđena je obuka zaposlenih za korišćenje terminala.

Projekat „Bolji način“

Banka je uzela učešće u projektu „Bolji način“.

Slogan Nacionalne Inicijative za bezgotovinsko plaćanje je „Bolji način“, čime se ukazuje na prednosti bezgotovinskog plaćanja u odnosu na korišćenje gotovine kada se radi o efikasnosti, pouzdanosti, sigurnosti i praktičnosti. Projekat podržava razvoj svih vidova bezgotovinskih plaćanja, bez obzira da li je reč o instant plaćanjima, karticama, mobilnim novčanicima i drugim načinima plaćanja sledeće generacije, kako bi se građanima ponudila veća sloboda prilikom izbora načina plaćanja. Projekat je komplementaran naporima koje ulažu Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija u uvođenje e-fiskalizacije i direktno podržava razvoj i implementaciju Programa Vlade za borbu protiv sive ekonomije.

Okosnicu projekta čini Program podrške uvođenju elektronskog plaćanja (POS program) za male trgovce, javna preduzeća i ustanove. Cilj je subvencionisanje do 25.000 POS uređaja u periodu od tri godine, kako bi se razvila prihvatna infrastruktura u zemlji, što je od ključnog značaja za razvoj bezgotovinskog plaćanja. Pored implementacije POS programa, projekat ima za cilj unapređenje regulatornog okvira i podizanje svesti građana i privrede o bezgotovinskom plaćanju.

Posebna pažnja biće posvećena uključivanju osetljivih grupa građana u bezgotovinsko društvo uz poštovanje principa „Da niko ne bude izostavljen“, kako bi svi delovi našeg društva osetili koristi od modernih načina plaćanja.

Cilj projekta je uvođenje elektronskog plaćanja(POS program) preduzetnicima, mikro i malim privrednicima i institucijama koji u poslednjih godinu dana svog rada, nisu prihvatili bezgotovinsko plaćanje.

Opširnije o projektu možete pročitati na linku.

Dodatne funkcionalnosti na POS terminalima predstavljene po kategorijama i opisom RATE, DCC, PWCB

RATE:
Saznajte više.

DCC:
Dynamic currency conversion (DCC) korisnicima stranih kartica omogućava da prilikom plaćanja plaćanja i kupovine na POS Terminalima OTP banke, odaberu zaduženje kartice u valuti korisnika kartice.

Korisnik kartice može, i ne mora, odabrati uslugu DCC.

Ako se odluči za preračun transakcije iz Dinara u drugu valutu, zavisno o tome je li reč o podizanju gotovine na bankomatu ili plaćanju na EFT POS Terminalu, za preračun transakcije iz Dinara u drugu valutu primjenjuje se DCC funkcionalnost za EFT POS Terminale.

Kod preračuna originalni iznos transakcije množi se s pripadajućim koeficijentom u kojem su osim DCC kursne liste uračunate i naknade u skladu s tarifom naknada za usluge OTP banke.

DCC usluga odnosi se na Maestro, Mastercard i Visa kartice izdane izvan granica Srbije i za valute koje su objavljene na DCC kurnsnoj listi.

DCC u inostranstvu
Kada koristite kartice OTP banke na prodajnim mestima ili podižete gotovinu u određenim zemljama u inostranstvu, može vam se ponuditi mogućnost izbora između dva načina plaćanja: isplata/kupovina u valuti zemlje u kojoj se nalazite ili konverzija u Dinarsku valutu.

Unosom PIN-a ili potpisom na korisnički račun dajete pristanak na konverziju u Dinarsku valutu a na ekranu se prikazuje i iznos marže i/ili naknade koja se primjenjuje za konverziju valute u Dinarsku valutu a koju obračunava inostrana Banka za uslugu DCC-a.

Određene inostrane banke naplaćuju veće naknade i marže za uslugu konverzije valuta, iz tog razloga je korisnicima kartica OTP banke, dok su u inostranstvu, najčešće povoljnije da ne odaberu DCC uslugu, odnosno da sprovedu transakciju u originalnoj valuti.

Tada konverziju strane valute u Dinarsku valutu neće sprovoditi inostrana Banka po svom kursu, već će je provesti OTP Banka prema pravilima opisanim u opštim uslovima poslovanja.

Dostupne usluge

Payten

Dostupna je 24h tehnička podrška putem emaila rs.support.pos@payten.com.

24h tehnička podrška putem telefona

Payten Buddy Aplikacija

Od 01.06.2023. Payten je na Google Play Store objavio novu android aplikaciju Payten Buddy koja služi za prijavu POS problema za POS trgovce. Aplikaciju možete preuzeti putem linka

Podnošenje zahteva za aktivaciju POS usluge

Zahtev za aktivaciju POS usluge možete preuzeti na linku. Popunjen Zahtev  poslati na email adresu pos.prodaja@otpbanka.rs

Uputstvo za rad prodajnog mesta

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore