0800 23 23 22

Bezbedno ponašanje na internetu

Imajući u vidu da pored svih prednosti koje donose napredne tehnologije, nažalost izazivaju i pronalazak novih načina za ugrožavanje bezbednosti na Internetu, pre svega u domenu internet plaćanja i elektronskog bankarstva. Primera radi, primetili smo učestalu pojavu prevarnih radnji na društvenim mrežama u vidu lažnih anketa i nagradnih igara na koje nažalost pojedini korisnici računa i kartica odreaguju i ostave svoje lične podatke, podatke sa platnih kartica, kredencijale za elektronsko bankarstvo i SMS kodove, što ima za posledicu da njihovi računi i kartice budu zloupotrebljeni.

Važno je da znate da OTP banka nikada neće od svojih klijenata tražiti da joj dostave kredencijale za logovanje u m/e-bank aplikaciju, osetljive podatke o platnoj kartici, SMS aktivacione kodove i kodove za verifikaciju transakcije i  da OTP banka sva obaveštenja klijentima šalje isključivo preko zvaničnih kanala komunikacije.

Nastojimo da vas redovno obaveštavamo o važnim servisnim informacijama kako bismo vas upozorili i skrenuli pažnju na to kako da se zaštite prilikom plaćanja na Internetu, korišćenja platnih kartica i elektronskog bankarstva.

Takođe, sve je više novih načina za izvršenje prevarnih radnji na Internetu, i zato je važno je da prepoznate bilo koji vid prevare. U nastavku sa vama delimo primere prevara i preporuke kako da se zaštitite:

U nastavku posebno ističemo opšte preporuke za zaštitu:

U slučaju da ste postupili mimo navedenih preporuka odnosno da postoji mogućnost da ste osetljive podatke podelili sa trećim licem, potrebno je da odmah i bez odlaganja pozovete kontakt centar OTP banke na broj 0800232322 i zahtevate blokadu.

Za sve dodatne informacije i nedoumice kontaktirajte nas na stanovnistvo@otpbanka.rs

Video materijale koje možete da pogledate smo preuzeli od Centra za prevenciju incidenata u IKT sistemima finansijskih institucija (FIN-CSIRT), Udruženja banaka Srbije, u cilju podizanja svesti korisnika finansijskih usluga i bolje informisanosti i stvaranja bezbednijeg i pouzdanijeg digitalnog okruženja.

 

Fišing
Krađa identiteta
Lažna prodaja robe
Presretanje elektronske pošte
Prevencija prevara
Skimovanje
Zloupotreba platne kartice
Informacije o internet sigurnosti

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore