0800 23 23 22
Datum : 12.11.2021

OTP GRUPA U SARADNJI SA KOMPANIJOM SAMBANOVA SYSTEMS IZRAĐUJE NAJBRŽI SUPERRAČUNAR ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU U EVROPI

Strateškim partnerstvom, OTP Grupa i Ministarstvo za inovacije i tehnologiju Mađarske, pozicioniraju se na mesto evropskog lidera u oblasti veštačke inteligencije, omogućavajući u sledećoj deceniji brzu transformaciju širom banke i u regionu

PALO ALTO, Kalifornija i BUDIMPEŠTA, Mađarska 11.11.2021. godineSambaNova Systems, kompanija za izradu najnaprednijeg softvera, hardvera, i rešenja za pokretanje aplikacija veštačke inteligencije u ovoj industriji, i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u centralnoj i istočnoj Evropi, objavile strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunara u Evropi. Za najnapredniji jezički model na svetu u jednoj poslovnoj banci, zajedno će implementirati višeokvirni sistem veštačke inteligencije izgrađen na rešenju kompanije SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT. U saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Mađarske, sistem će biti dostupan kao nacionalni resurs veštačke inteligencije, kako za javni i privatni sektor, tako i za visoko obrazovanje.

„Ovo je jedinstvena saradnja između OTP Grupe, Ministarstva za inovacije i tehnologiju, i kompanije SambaNova Systems, koja ima za cilj da pruži jedan neverovatan resurs zemlji i regionu Centralne i Istočne Evrope,” izjavio je Peter Čanji, zamenik generalnog direktora i direktor za Digitalni sektor OTP Grupe. „Zadovoljstvo nam je da objavimo da će ovaj revolucionarni superračunar predstavljati jedinstvenu sposobnost veštačke inteligencije za izgradnju jezičkih modela na nivou GPT-3 za jezike širom Centralne i Istočne Evrope“.

Ovim partnerstvom OTP Grupa preuzima vodeću ulogu u Evropi u istraživanju i razvoju veštačke inteligencije. Sedamnaest miliona klijenata Banke iskusiće brže, personalizovanije finansijske usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji uz pomoć superračunara koji može za kratko vreme da obradi velike količine tekstualnih informacija i podataka.  Značajnim ubrzavanjem tokova posla i preuzimanjem zadataka koji se ponavljaju, stvaranjem više prostora za razvoj usluga i ljudsku kreativnost, ova inovacija imaće pozitivan uticaj na zaposlene OTP Grupe širom Evrope.

„OTP Grupa ima impresivan vodeći plan u industriji, a to je da u narednoj deceniji veštačku inteligenciju učini svojim ključnim tehnološkim pokretačem. Uz podršku Ministarstva, okruženje veštačke inteligencije koje stvaramo obezbediće pristupačnu, najsavremeniju infrastrukturu za univerzitete, istraživačke centre, javne i privatne organizacije širom Mađarske“, rekao je prof. dr Laslo Palkovič, ministar za inovacije i tehnologiju u Mađarskoj.

Partnerstvo između OTP Grupe i kompanije SambaNova Systems predstavlja višegodišnji ugovor o saradnji za implementaciju rešenja kompanije SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT i izgradnju jedinstvenog modela na mađarskom jeziku, jednog od najkomplikovanijih jezika na svetu, nakon čega će slediti jedinstveni modeli na jezicima drugih zemalja OTP Grupe. Ovom implementacijom, banka će transformati sve delove svog poslovanja pomoću veštačke inteligencije i rešenja SambaNova GPT, od front office-a pa sve do back office-a.

„Veliki jezički modeli brzo postaju primarni interfejs banke i veštačkom inteligencijom pokrenuće se transformacija industrija. Ova implementacija u OTP Grupi pokazaće šta sve napredna veštačka inteligencija omogućava u industrijama koje u svom poslovanju koriste veliku količinu dokumenata, poput bankarskih i finansijskih usluga“, rekao je Rodrigo Liang, suosnivač i izvršni direktor kompanije SambaNova Systems.

Implementacija je tehnički podvig; da je projekat bio razvijen i primenjen u okvirubanke, izgubilo bi se nekoliko godina kao i obimni ljudske resursi. Uz kompaniju SambaNova, OTP Grupa može izvršiti primenu za nekoliko dana ili nedelja. Jednom primenjen, ovaj superračunar sa veštačkom inteligencijom omogućiće OTP banci da napreduje i napravi dalji prodor na globalnom finansijskom tržištu.

O rešenju Data Flow-as-a-Service GPT, kompanije SambaNova
Vodeća ponuda kompanije SambaNova, DataFlow-as-a-Service™, predstavlja nadogradivu platformu za usluge veštačke inteligencije, kojom se organizacijama omogućava da preko noći pokrenu inicijative zasnovane na veštačkoj inteligenciji, povećanjem postojećih mogućnosti i kadrova uz jednostavnu pretplatu. Platformu pokreće DataScale®, integrisana softverska i hardverska platforma koja pruža nenadmašne performanse, tačnost, obim i jednostavnost korišćenja, izgrađenu na računarskoj arhitekturi kompanije SambaNova Systems Reconfigurable Dataflow Architecture™.

Imajući u vidu da veštačka inteligencija postaje poslovna potreba u globalnoj ekonomiji, klijentima su potrebna kompletna rešenja koja mogu da rade u velikom obimu na finansijski održiv način. Uz integrisan kompletan sistem, uključujući i najbolje modele veštačke inteligencije, softver i hardver, SambaNova pruža najopsežnije, najdostupnije i najuticajnije aplikacije veštačke inteligencije na svetu. Za više informacija o proizvodu kompanije SambaNova Data Flow-as-a-Service for language with GPT, posetite https://sambanova.ai/solutions/gpt/

O kompaniji SambaNova Systems
SambaNova Systems je kompanija za inovacije veštačke inteligencije koja organizacijama omogućava da sa poverenjem implementiraju najbolja rešenja za računarski vid, obradu prirodnog jezika, preporuke i veštačku inteligenciju za nauku. Vodeća ponuda kompanije SambaNova, DataFlow-as-a-Service™, pomaže organizacijama da za nekoliko dana brzo primene veštačku inteligenciju, čime se omogućava stvaranje novih prihoda i povećanje operativne efikasnosti. Sistem kompanije SambaNova pod nazivom DataScale®️ predstavlja integrisano softversko i hardversko rešenje koje uz otvorene standarde i korisničke interfejsove koristi računarsku arhitekturu Reconfigurable Dataflow Architecture™️. Sa sedištem u gradu Palo Alto u Kaliforniji, kompanija SambaNova Systems osnovali su 2017. godine lideri industrije i stručnjaci za izradu hardvera i softvera iz kompanija Sun/Oracle i sa Univerziteta Stanford.

U investitore se ubrajaju SoftBank Vision Fund 2, fondovi i računi kojima upravljaju BlackRock, Intel Capital, GV, Walden International, Temasek, GIC, Redline Capital, Atlantic Bridge Ventures, Celesta, i drugi. Za više informacija, kliknite na sambanova.ai ili pišite na info@sambanova.ai. Zapratite kompaniju SambaNova Systems na LinkedIn.

O OTP Grupi
OTP Grupa je vodeća finansijska grupa u regionu CIE sa izuzetnim rezultatima rasta, izuzetnom profitabilnošću i solidnom pozicijom kapitala i likvidnosti. Bankarska grupa pruža univerzalne finansijske usluge za 17 miliona klijenata sa 40.000 zaposlenih u 11 zemalja.  Nudi najsavremenija digitalna rešenja i mrežu od preko 1.700 ekspozitura. Buduće poslovanje i razvojni napori OTP Grupe fokusiraju se na održivost životne sredine, društva i upravljanja sa ciljem da učvrsti svoju poziciju najboljeg poslodavca u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Sedište OTP Grupe je u Mađarskoj i ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Bankarska grupa se kotira na Budimpeštanskoj berzi od 1995. godine.

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore