0800 23 23 22
Datum : 26.05.2023

OTP banka na 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede predstavila ponudu za agro sektor

Krediti za obrtna sredstva mogu biti odobrena u roku od sat vremena, kao i svođenje potrebne dokumentacije na jedan dokument i ličnu kartu, samo su deo novina kojima je OTP banka predstavila svoju paletu agro usluga na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede. Upravo kako bi što veći broj poljoprivrednika imao pristup ovim pogodnostima, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke, Predrag Mihajlović i Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodina potpisali su Sporazum o saradnji OTP banke i Garancijskog fonda AP Vojvodina. Zahvaljujući ovom sporazumu agro-krediti iz ponude banke od sada biće dostupni i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije Vojvodine koji imaju odobrenje od strane Fonda.

Takođe, Predrag Mihajlović je bio govornik na konferenciji „Agrodigitalizacija 2023“ koja se održala u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma istakavši da OTP banka tradicionalno posebnu pažnju posvećuje poljoprivrednom sektoru, naročito razvijanju kvalitetnih i inovativnih proizvoda za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

„Kao članovi prvog srpskog AgroTech Superklastera imamo priliku da razvijamo inovativna i tehnološki napredna rešenja u poljoprivredi a sa startapom Agremo razvijamo softversku platformu koja koristi tehnologije veštačke inteligencije i mašinskog učenja kako bi omogućila daljinsko osmatranje i analizu primarne poljoprivredne proizvodnje u svim fazama vegetacije. Time se po prvi put u Srbiji na bankarskom tržištu uvodi primena satelitskih snimaka kao važnih ulaznih podataka u procesu odobravanja i monitoringa poljoprivrednih kredita. Ponosan sam što smo se time i kvalifikovali da krajem ovog meseca u Parizu na čuvenom Univerzitetu Sorbona predstavimo naš projekat u okviru međunarodnog programa EU i to kao jedina banka koja je od 400 prijavljenih projekata ušla u 30 najperspektivnijih“ istakao je g. Mihajlović.

Sporazum potpisan u prisustvu robota

Sporazum o saradnji između OTP banke i Garancijskog fonda AP Vojvodina simbolično je doneo na potpisivanje Soter Rover – robot koji može sam da obradi baštu, voćnjak ili vinograd.Reč je o izumu istoimene kompanije koja je bila jedan od deset finalista ovogodišnjeg ciklusa Generator ZERO konkursa OTP banke.

OTP banka tradicionalno je prisutna na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, a prema rečima Dejana Mirča, direktora Odeljenja za agro biznis OTP banke, poljoprivreda u Srbiji ima veliki privredni potencijal i zato banka posebnu pažnju posvećuje upravo ovom sektoru.

„Kao vodeća banka u Srbiji u agro segmentu, svesni smo kolika mogu biti ulaganja koja su potrebna našim poljoprivrednicima kako bi unapredili svoje poslovanje i bili konkurentni na lokalnom, ali i evropskom tržištu. Iskustva sa terena svedoče da im je papirologija najveći izazov i baš zbog toga smo mi u OTP banci napravili zaista značajan iskorak od naše standardizovane ponude, svodeći potrebnu dokumentaciju na jedan papir i ličnu kartu, kako bismo im olakšali ceo proces. Naši agro klijenti imaju u ponudi najširu lepezu bankarskih proizvoda – od kredita za obrtna sredstva, preko investicionih kredita za različite namene i onih za kupovinu zemljišta, do dozvoljenog minusa”, izjavio je Mirč.

Na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu OTP banka predstavila je i svoj jedinstveni agro paket račun koji nudi više usluga po nižoj ceni – dinarski tekući račun, DinaCard debitnu karticu, Mastercard Debit beskontaktnu karticu na zahtev, dostavu izvoda po računu elektronskim putem i na šalteru banke, obaveštenja o svim promenama na računu putem SMS-a i M-bank. Kad je reč o dozvoljenom minusu, čak i oni koji nisu klijenti banke mogu ga dobiti u iznosu do 20.000 evra i to sa fiksnom kamatnom stopom. Takođe, za sve vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava OTP banka nudi brze kredite za obrtna sredstva do 1.500.000 dinara, na šest ili 12 meseci bez valutnog rizika, sa dinarskom ratom koja je uvek fiksna, i to uz minimalnu proceduru i brzi rok odobravanja. Na raspolaganju su i dinarski kredit za obrtna sredstva u iznosu do milion evra,ali i investicioni krediti sa rokom otplate do pet ili 15 godina i grejs periodom do godinu dana. Za njih plaćanje se može vršiti po izboru klijenta – mesečno, kvartalno ili šestomesečno. Čak i u slučaju da klijent želi da na ovaj način refinansira kredit iz druge banke, ova usluga je brza i jednostavna.

Pored pomenute ponude, na ovogodišnjem štandu OTP banke posebnu pažnju izazvala su i rešenja dva startapa Soter Rover i HEMP, koji su se našli i među finalistima ovogodišnjeg Generator ZERO konkursa. Ovo je samo dodatno potvrdilo posvećenost sistemskom unapređenju poljoprivrede u Srbiji, ali i borbi protiv klimatskih promena od strane OTP banke.

OTP banka član je prvog nacionalnog AgTech Superklastera, platforme za višesektorsku saradnju i umrežavanje partnera iz agro i informaciono-komunikacionog sektora. Takođe, projekat Digitalno selo prepoznao je ovu banku kao najadekvatnijeg partnera za razvoj platforme nastale sa ciljem olakšavanja rada poljoprivrednicima. Pored toga, OTP banka je deo i REACH projekta zajedno sa svojim partnerom Agremo. Ovim projektom se startapovima i malim i srednjim preduzećima širom Evrope omogućavaju programi inkubacije uz brojne prednosti.

Kompletnu ponudu OTP banke za poljoprivrednike možete pogledati na sledećem linku

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore