0800 23 23 22
Datum : 31.08.2022

Odgovorno i održivo poslovanje OTP banke Srbija – Predstavljen Izveštaj o održivom poslovanju za 2021.

OTP banka Srbija veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju i sa razlogom se pozicionirala kao predvodnik zelene tranzicije u Srbiji i primeni ESG principa delovanja. Za svoj angažman i doprinos društvu, banka je ove godine nagrađena sa čak dva priznanja. U okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ banci je dodeljeno priznanje “Dobročinitelj”, dok je Francusko-srpska privredna komora, nagradila projekat Generator Zero, prestižnim priznanjem “Grand Prix”. Na ovogodišnjoj tradicionalnoj dodeli „Euromoney nagrade za izvrsnost 2022“ OTP banka Srbija proglašena je za “Najbolju banku u Srbiji”.

OTP banka na inovativne načine ostvaruje energetsku efikasnost – na krovu svoje centralne zgrade ima solarnu elektranu tako da proizvedena električna energija ide direktno u sistem snabdevanja EPS-a. Sve  filijale povezane su na sistem koji omogućuje da se rasveta svuda gasi istovremeno. Banka, takođe, ima zaključen ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora (100% ZelEPS).

Ovo su samo neki od reprezentativnih primera koji su deo Izveštaja o održivom poslovanju za 2021. godinu koji je u potpunosti usklađen sa priznatim standardima Globalne inicijative za izveštavanje, kao i sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN).

Prilikom predstavljanja Izveštaja, Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke, istakla je da je novina  u godišnjem izveštaju to što po prvi put sadrži i detaljan pregled nefinansijskih učinaka kompanije i rekla:„Kao najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga, svesni smo da imamo značajnu ulogu i uticaj na društveno i prirodno okruženje u kome poslujemo. Upravo ta odgovornost na svim poljima predstavlja temelj našeg poslovanja. Zbog toga našu strategiju baziramo na principima održivosti, kroz ostvarivanje balansa između ekonomskih, socijalnih i ekoloških uticaja. Za nas ekonomski rast nije potpun ako ne podrazumeva odgovoran odnos prema prirodnim resursima i okruženju. Mi preduzimamo i podržavamo inicijative koje sprečavaju kreiranje negativnih uticaja na životnu sredinu. Već smo usvojili ESG Strategiju održivog poslovanja čiju smo primenu započeli i time se obavezali na ispunjenje zadatih ciljeva“.

Jedna od najznačajnijih inicijativa na polju „zelene“ tranzicije u 2021. godini je projekat  Generator Zero namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, startap kompanijama, startap neformalnim timovima i preduzetnicima, koji žele da svojim idejama i projektima doprinesu smanjenju karbonskog otiska, jednom od najvećih izazova današnjice. Program se realizuje i sa ciljem uvećanja znanja zaposlenih o tome na koji način mogu doprineti smanjenju karbonskog otiska u svom poslovnom i privatnom okruženju.

Prepoznajući važnost borbe protiv klimatskih promena, kao prva i jedina banka u Srbiji se priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard sa ciljem da se u sledećih pet godina posadi čak 100 miliona stabala u područjima širom sveta kojima je pošumljavanje najpotrebnije.

Pored zaštite životne sredine, poslovanje Banke temelji se na odgovornosti prema tržištu, zaposlenima i zajednici, dok je u Izveštaju za 2021. godinu posebna pažnja posvećena društveno odgovornom poslovanju. Recimo, krajem 2019. godine Banka je pokrenula inicijativu Generator dobrih dela sa ciljem povećanja vidljivosti socijalnog preduzetništva u Srbiji i svih onih koji su njegovi direktni učesnici a koja se nastavlja u oktobru 2022. godine. Takođe, Banka se odazvala i pozivu Koalicije za dobročinstvo i priključila kampanji „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja se organizuje povodom obeležavanja Nacionalnog dana davanja.

U toku prethodne godine realizovani su i značajni projekti u segmentu korporativne odgovornosti čime je ostvarena uspešna saradnja sa brojnim organizacijama civilnog društva i državnim institucijama. Podrška OTP banke uključuje realizaciju robnih i novčanih donacija, mentorsku podršku, podršku u segmentu promocije, korporativno volontiranje, kao i doprinos uvećanju javne svesti o određenim temama opšteg značaja.

Podrška i ulaganje u sport, kao i promocija olimpijskih vrednosti, predstavljaju jedno od najznačajnijih oblasti u segmentu korporativnih davanja OTP banke koja je već 20 godina sponzor Olimpijskog komiteta Srbije. Ujedno, ovo je ubedljivo najduže sponzorstvo u srpskom sportu i primer je uspešne saradnje između biznis sektora i institucija sporta.

Pored sporta, OTP banka ulaže i u kulturu i ima dugogodišnju saradnju sa Galerijom Matice srpske kojoj kontinuirano pruža podršku u projektima posvećenim očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa. U 2021. godini realizovan je projekat nazvan „DigitArt“ kroz koji je vredna kolekcija ove Galerije predstavljena u najsavremenijem, digitalnom formatu a saradnja se nastavlja u oktobru ove godine novim projektom. Banka je podržala i nagradni književni konkurs za originalan i neobjavljen roman na srpskom jeziku izdavačke kuće BOOKA. Pobednik konkursa će dobiti novčanu nagradu i objavljivanje romana, kao i mogućnost distribucije u regionu uz promociju autora i pobedničkog romana.

OTP Grupa postala deo svetske bankarske zajednice

Podršku ka „zelenoj“ strategiji OTP banka dobija od matične OTP Grupe koja je za sve svoje članice potpisala Principe za odgovorno bankarstvo UN-a, što je jedinstven okvir za održivo poslovanje ovog sektora. Time se pridružila najvećoj svetskoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje. Inače, cilj OTP grupe je da do 2023. godine postane najbolje opremljena banka za „zeleno“ finansiranje u centralnoj Evropi.

 

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore