Akkreditívek

Az egyik legnagyobb biztonságot nyújtó fizetési mód a nemzetközi kereskedelemben a vevőnek és az eladónak egyaránt. Az akkreditíves ügyleteket a Párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mindenkor érvényben lévő - "Az okmányos meghitelezésekre vonatkozó egységes szabályok és szokványok" c. kiadványa alapján végzi, amelyet az UCP szinte minden országa elfogadott. Az utolsó revízió 2007.06.01-jén lépett hatályba.


Nostro számlák

Nyithatnak visszavonható és visszavonhatatlan nostro számlákat.

Tanácsok az értékesítési szerződés megkötéséről

Javasoljuk, hogy fordítson megfelelő figyelmet a külföldi partnerekkel kötött értékesítési szerződés megkötésére. A bank és az eladó ügyfele közötti vásárlási megállapodásnak tartalmaznia kell egy pénzügyi záradékot, amely meghatározza, hogy a befizetés visszavonható vagy visszavonhatatlan számlán keresztül zajlik le. Minden egyéb részletet, amelyek szükségesek az akkreditív megnyitásához egyeztetnie kell a külföldi partnerével: az akkreditív érvényességének időpontja, a kézbesítés határideje, az akkreditív típusa, akár a részleges szállítás és az átrakodás megengedett, az egyenlőség, hogy az akkreditív rögtön kifizethető vagy törlesztőrészletekben, a dokumentumokat amelyeket be kell nyújtani az akkreditívhez, ki viseli a költségeket, stb.

Nalog

A nostro akkreditív megnyítására


A nostro akkreditív megnyítására szükséges adatlapot pontos és érthető információkkal kell kitöltenie, hogy az akkreditív megnyitása után kikerülje a felesleges levelezést és plusz költségek. Az exportőr bankja által benyújtott dokumentum után az OTP Bank figyelmesen leellenőrzi, hogy a dokumentumok az akkreditív követelményei szerint adták-e ki, valamint, hogy megfelelnek-e az UCP 600-nak (amely 2007.06.01-jén lépett hatályba). Ha a dokumentumok minden követelménynek eleget tesznek, lezajlik a kifizetés, úgy, ahogy meg van beszélve, és a dokumentumokat kézpesítik az ügyfélnek, hogy a szállítási dokumentumok segítségével az ügyfél el tudjon jutni az áruig.


Loro akkreditívek

Ha az exportja kifizetését loro akkreditívvel szeretné megoldani, hozzánk fordulhat, hogy megkapja a szükséges utasításokat és segítséget az alap (kereskedelmi) szerződés pénzügyi záradék meghatározásában.


Standby akkreditívek

A standby akkreditívek az akkreditívek különleges típusa, amelyben a hitelesítő bank az ügyfél megbízása alapján kötelezi magát a kedvezményezett, hogy kifizeti a bizonyos összeget, feltéve, hogy a megbízó nem teljesítette kötelezettségeit, valamint, hogy benyújt egyéb dokumentumokat ha szükség van rá.
Hasonló a bankkgaranciához, mivel biztosítási eszközként szolgál, hogy a megbízó kifizeti kötelességeit. A hitelesítő okmányoktól eltérően, a standby akkreditíveknél nincsenek áru és fuvar dokumentumok, vagyis dokumentumok az áruk értékesítéséről.

Hasznos információk

Szüksége van további információra?